Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Το Ελληνικό οικονομικό “ΘΑΥΜΑ” και ο Γερμανικές εκτιμήσεις

Θέλετε να το μοιραστείτε?

Σας αρέσει αυτό το άρθρο?


Χαρακτηριστικοί είναι σήμερα οι τίτλοι του γερμανόφωνου τύπου μετά τις δηλώσεις Μέρκελ για δυνατότητα παρέμβασης της Ένωσης σε χώρες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα τεράστια δημοσιονομικά τους ελλείμματα.
«Θα πληρώσει πάλι η Γερμανία τη νύφη;» γράφει η λαϊκή Bild αναφερόμενη στις δηλώσεις Μέρκελ.
«Οι ηγέτες της ΕΕ μιλούν για την Ελλάδα σε χαμηλούς τόνους», σημειώνει η γερμανική έκδοση των Financial Times, ενώ η ελβετική Neuer Zürcher Zeitung με τίτλο «Η ΕΕ σε δίλημμα με την Ελλάδα» αναρωτιέται, εάν «θα πετύχουν οι αγορές αυτό που δεν κατάφερε το Σύμφωνο Σταθερότητας» και επισημαίνει:
«Το μήνυμα που στέλνουν οι ηγέτες της ΕΕ είναι διττό: από τη μια θέλουν να κατευνάσουν τις αγορές, από την άλλη δεν θέλουν με φωνασκίες για υποσχέσεις να ανοίξουν την όρεξη και σε άλλες χώρες, και ταυτόχρονα να πιέσουν την Ελλάδα να προχωρήσει σε μια βαθιά εξυγίανση.
Όμως ενδέχεται ακόμη και η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας να λειτουργήσει σαν καταλύτης για τη χώρα. Και έτσι μπορεί οι οίκοι αξιολόγησης και οι αγορές να καταφέρουν αυτό που δεν κατάφερε το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ.»

Η περίπτωση της Ελλάδας αναδεικνύει τις αδυναμίες της ΟΝΕ

Με τίτλο «Ευχαριστούμε Ελλάδα», η γερμανική Die Welt αφιερώνει στην Ελλάδα το κύριο σχόλιό της. Η εφημερίδα αναφέρεται στην προϊστορία του ελληνικού ελλείμματος και καταλήγει:
«Στο 13% του ΑΕΠ φτάνει φέτος το δημόσιο έλλειμμα και δεν υπάρχει ένα αξιόπιστο σχέδιο για το πως θα βγει η χώρα από τη δημοσιονομική μιζέρια. Εάν δεν είχε ενταχθεί η χώρα με παραποιημένα στοιχεία στην Ευρωζώνη το 2001, θα ήταν από καιρό τώρα σταθερός πελάτης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Διότι δεν υπάρχει στην οικονομική ιστορία προηγούμενο χώρας που να έχει τέτοια ελλείμματα χωρίς να έχει υποτιμηθεί το νόμισμά της και να τα βολεύει με δάνεια δισεκατομμυρίων από το εξωτερικό.
Αλλά μία υποτίμηση για ένα μέλος της Ευρωζώνης αποκλείεται, όπως επίσης και η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διότι θα ήταν απόδειξη ανεπάρκειας της Ευρώπης.»

«Θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στους Έλληνες, διότι αυτή τη στιγμή αποτελούν μια εντελώς απαραίτητη δοκιμασία για την ΕΕ. Μια δοκιμασία που από τη μια είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί, καθώς το ΑΕΠ της Ελλάδας μόλις ξεπερνάει την οικονομική δύναμη του κρατιδίου της Έσσης. Από την άλλη ωστόσο είναι αρκετά επώδυνη περίπτωση κι έτσι αναδεικνύει τις τεράστιες αδυναμίες της ΟΝΕ και πιέζει για την αντιμετώπισή τους.»
«Το θεμελιώδες πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει παράλληλα με την ΕΚΤ κανένας άλλος μηχανισμός που να εξαναγκάζει σε δημοσιονομική πειθαρχία τις χώρες – μέλη.»

Η κρίση στην Ελλάδα θα οδηγήσει το Βερολίνο σε αλλαγή πολιτικής έναντι της Ευρώπης;

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στη δική της ανάλυση υπογραμμίζει: «Θα οδηγήσει η κρίση της Ελλάδας σε μία αλλαγή πλεύσης στην ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας;
Οι χθεσινές δηλώσεις της Άγκελας Μέρκελ για τις εξελίξεις στην Αθήνα οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα...είναι εντελώς νέοι οι τόνοι από τη γερμανική πρωτεύουσα.
Μέχρι τώρα η Μέρκελ και οι προκάτοχοί της έδιναν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στο να διατηρούν οι κυβερνήσεις την εθνική τους κυριαρχία σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Οι απόπειρες της Κομισιόν να ενισχυθεί ο συντονισμός στην οικονομική πολιτική, τουλάχιστον στο χώρο της ευρωζώνης, δεν έβρισκαν στο Βερολίνο ευήκοον ους.»

Τέλος σε συνέντευξή του για την οικονομική κρίση στη Süddeutsche Zeitung ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε σχετική ερώτηση για την Ελλάδα δήλωσε: «Είναι σωστό ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν είναι ασήμαντα, αλλά τελικά είναι και πρόβλημα ολόκληρης της ΟΝΕ. Γι’ αυτό η κυβέρνηση της Αθήνας οφείλει να προχωρήσει στην εξυγίανση του προϋπολογισμού της.»

Σπύρος Μοσκόβου / Βιβή Παπαναγιώτου


Μπορείτε επίσης να δείτε