Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Ευρωπαϊκή στήριξη με αυστηρούς όρους στην Ελλάδα

Θέλετε να το μοιραστείτε?

Σας αρέσει αυτό το άρθρο?

Η δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας είναι στο επίκεντρο της δημοσιότητας αλλά και του προβληματισμού. Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας ανησυχεί τις αγορές και τα οικονομικά ινστιτούτα, αλλά κυρίως τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ευρωζώνης, οι οποίες στηρίζουν τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που παίρνει η κυβέρνηση Παπανδρέου, ζητούν όμως περισσότερα, χωρίς να υπόσχονται να βοηθήσουν. Μια εσφαλμένη τακτική, σχολιάζει η Γερμανίδα οικονομολόγος Ντανιέλα Σβάρτσερ (Dr. Daniela Schwarzer).

«Η ΕΕ να δεσμευθεί ότι θα στηρίξει την Ελλάδα σε περίπτωση αδυναμίας της να εξυπηρετήσει το χρέος της»

Η κυρία Σβάρτσερ είναι επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος ευρωπαϊκών υποθέσεων σε ένα από τα ισχυρότερα Think Tank της Γερμανίας: στο „Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική“ (SWP). Προτείνει, λοιπόν, να βοηθηθεί η Ελλάδα και μάλιστα σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά στην άσκηση πιέσεων προκειμένου η Αθήνα να προωθήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και επώδυνες τομές και το δεύτερο είναι να αναλάβει δεσμεύσεις η ΕΕ έναντι της Ελλάδας προκειμένου να αποτραπούν κερδοσκοπικές επιθέσεις, που πιθανότατα θα επιδείνωναν το δημοσιονομικό πρόβλημα.
«Η ΕΕ οφείλει να παίξει εδώ ρόλο, καθώς εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι καταστήσουν σαφές στις αγορές ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα σε περίπτωση που η χώρα περιέλθει σε αδυναμία πληρωμών, αυτό θα ενίσχυε και την εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα», τονίζει η κ. Σβάρτσερ. Αυτή η διπλή στρατηγική που τηρεί σήμερα η Ευρώπη –από τη μία προειδοποιήσεις και από την άλλη χαλαρές υποσχέσεις στήριξης με μισή καρδιά- αντανακλά την υπόθεση ότι «εάν οι αγορές χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα τότε η χρεοκοπία καθίσταται αυτοτροφοδοτούμενη προσδοκία των αγορών».

Διαρθρωτικές αλλαγές και επώδυνες τομές

Η Ντανιέλα Σβάρτσερ τεκμηριώνει τη διαπίστωσή της, επικαλούμενη το γεγονός ότι παρά τα μέτρα εξυγίανσης που εξήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, οι αγορές δεν αντέδρασαν. Η Ελλάδα χρειάζεται λοιπόν στήριξη από την ΕΕ, όχι όμως „λευκή επιταγή“. Και αυτό άμεσα προτού η χώρα αντιμετωπίσει πρόβλημα πληρωμών, θα διευκρινίσει η Γερμανίδα οικονομολόγος: «Σίγουρα η βοήθεια αυτή δεν θα πρέπει να είναι “λευκή επιταγή“. Εάν οι Ευρωπαίοι πουν στην Ελλάδα “είστε ασφαλείς κάνετε ότι καταλαβαίνετε“, θα χαλαρώσουν οι μεταρρυθμιστικές πιέσεις που ασκούνται στον Παπανδρέου και η κοινή γνώμη δεν θα καταλάβαινε, γιατί θα πρέπει να κάνει θυσίες. Θα πρέπει λοιπόν η στήριξη να συνδέεται με αυστηρούς όρους για διαρθρωτικές αλλαγές και τομές. Και όλα αυτά προτού προκύψει η ανάγκη να δανειστεί η Αθήνα χρήματα από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Προτού λοιπόν οι αγορές χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα, θα πρέπει η ΕΕ να εγγυηθεί ότι θα βοηθήσει και παράλληλα να καταστήσει σαφές ποιες είναι οι μεταρρυθμιστικές της απαιτήσεις από την Ελλάδα», επισημαίνει η Ντανιέλα Σβάρτσερ

Περιορισμός της δημοσιονομικής κυριαρχίας

Εάν παρόλα αυτά η κυβέρνηση, στην προκειμένη περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση, δεν προωθήσει τις δέουσες μεταρρυθμίσεις τότε θα πρέπει η εν λόγω συμφωνία με την ΕΕ να προβλέπει τον περιορισμό της δημοσιονομικής της κυριαρχίας, προτείνει η Γερμανίδα ερευνήτρια και διευκρινίζει: «Σε αυτή την περίπτωση η ΕΕ εγγυάται την φερεγγυότητα της Ελλάδας έναντι των αγορών, λαμβάνει όμως το δικαίωμα για μερικά χρόνια να ελέγχει και να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της χώρας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταρτίζει και θα ψηφίζει τον προϋπολογισμό, αλλά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τον παρουσιάζει στις Βρυξέλλες, οι οποίες θα τον εγκρίνουν ή όχι. Η πρότασή μας αυτή ισχύει, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα. Έτσι θα αποκρουστούν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις και θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στις εν λόγω χώρες».

Το σενάριο Lehman Brothers

Η Γερμανίδα οικονομολόγος θεωρεί υπαρκτό τον κίνδυνο η Ελλάδα να γίνει η Lehman Brothers της ΟΝΕ, όχι εξαιτίας μιας κακής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση, αλλά επειδή οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα προκαλέσουν την κρίση.
Τέλος η Ντανιέλα Σβάρτσερ τάσσεται υπέρ του συντονισμού όχι μόνο της δημοσιονομικής πολιτικής των κρατών μελών της ευρωζώνης, αλλά και της οικονομικής πολιτικής. Η ψαλίδα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας έχει ανοίξει επικίνδυνα θα πει η οικονομολόγος, τονίζοντας ότι αυτό θα προκαλούσε αργά ή γρήγορα παντού προβλήματα ανάπτυξης. Θα πρέπει λοιπόν οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης να συντονίζουν και την οικονομική τους πολιτική.

Deutsche Welle - Σταμάτης Ασημένιος

Μπορείτε επίσης να δείτε