Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Υεμένη, το νέο Αφγανιστάν του 2010 ?

Θέλετε να το μοιραστείτε?

Σας αρέσει αυτό το άρθρο?

Όλα για το Πετρέλαιο. Η λυσσαλέα μάχη για τον έλεγχό του υπήρξε ο κύριος διαμορφωτής της γεωπολιτικής πραγματικότητας τον τελευταίο αιώνα. Στο κατώφλι του 2010, η μάχη συνεχίζεται με νέο πολεμικό θέατρο στο μαλακό υπογάστριο της Σαουδικής Αραβίας στα σύνορα με την Υεμένη, ένα κράτος φυτώριο επαναστατών από την εποχή της Αγγλικής αποικιοκρατίας.

Η πρόσφατη προσπάθεια τρομοκρατικού χτυπήματος σε αεροσκάφος της Αμερικανικής εταιρείας Δέλτα από Νιγηριανό εξτρεμιστή -ισλαμιστή, αναβάθμισε σε διεθνές γεωστρατηγικό επίπεδο την εστία περιφερειακής διένεξης που κλιμακώνεται σταθερά εδώ και πολλούς μήνες στην γεωγραφική περιοχή της Αραβικής χερσονήσου και το κέρας της Αφρικής. Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και ΜΜΕ, αναφέρουν ότι ο εικοσιτριάχρονος Νιγηριανός είχε επαφές με την Αλ Καίντα της Αραβικής χερσονήσου. Ο πυρήνας της οργάνωσης σύμφωνα με τα ρεπορτάζ βρίσκεται στην Υεμένη. Η Υεμένη είναι ένα καζάνι που βράζει ξανά μετά από την ένωση σε ένα ενιαίο κράτος που προσέφερε μία δεκαπενάχρονη σχετική ηρεμία, και η επαπειλούμενη εμφύλια και όχι μόνον διένεξη κλιμακώνεται σε ένα έντονο πολεμικό σκηνικό αντίστοιχο του Αφγανιστάν. Η Υεμένη, με πληθυσμό κοντά στα εικοσιπέντε εκατομμύρια μουσουλμάνους με 30% σιιτες συγκεντρωμένους στα βόρεια σύνορα με την Σαουδική Αραβία, αποτελεί ένα μόνιμο εφαλτήριο επιδρομέων, τρομοκρατών και λαθρομεταναστών προς την γειτονική χώρα. Παρά τα μέτρα φύλαξης των συνόρων της Σαουδικής Αραβίας και την ανέγερση ενός τύπου συνοριακού "τείχους", τις μεθοριακές μάχες ανάμεσα στον τακτικό στρατό της Σαουδικής Αραβίας και των Υεμένιων ανταρτών, η κατάσταση όχι μόνον δεν καλυτερεύει και αποκλιμακώνετε, αλλά οδηγεί πλέον σε μία αναγκαία αναβάθμιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων από την πλευρά των Σαουδαράβων.

Η Σαουδική Αραβία, μητρόπολη των Σουνιτών μουσουλμάνων, αντιμετωπίζει πλέον έναν μακροχρόνιο "ανταρτοπόλεμο του βουνού" με τους Σιίτες επαναστάτες της Υεμένης. Τον περασμένο μήνα, οι Σαουδάραβες εξαπέλυσαν στρατιωτική επίθεση ενάντια στους επαναστάτες, γνωστών ως Al Houthis από το όνομα του ηγέτη της φυλής τους, σαν απάντηση στην τελευταία επαναστατική διασυνοριακή εισβολή. Ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας έχει στην διάθεσή του ένα οπλοστάσιο που περιλαμβάνει ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στα Δυτικά οπλοστάσια όπως μαχητικά αεροσκάφη F15, αλλά έχει λίγη εμπειρία στη διεξαγωγή ενός ανταρτοπόλεμου στα βουνά που οριοθετούν τα σύνορα με την Υεμένη. Οι Al Houthis χρησιμοποιούν τεχνικές ανταρτοπόλεμου ενάντια σε έναν τακτικό στρατό μη εξοπλισμένο και ανεκπαίδευτο για αυτόν τον τύπο πάλης. Οι αναλυτές και οι διπλωμάτες λένε ότι οι Al Houthis μπορεί να έχουν επιτεθεί στη Σαουδική Αραβία για να κρατήσουν το βασίλειο πολυάσχολο στα σύνορα και να το αποτρέψουν από το να βοηθήσει την επίσημη κυβέρνηση της Υεμένης στην Σαάνα. Το Ριάντ αρνείται οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια αλλά συνεργάζεται με την Σαάνα στους τομείς όπως στην ανταλλαγή στρατηγικών πληροφοριών. Οι σαουδαραβικές στρατιωτικές δυνάμεις εμπλέκονται πλέον με τους επαναστάτες σχεδόν καθημερινά με μπαράζ βομβαρδισμών στην παραμεθόρια περιοχή. Οι βολές του πυροβολικού ακούγονται 35 χιλιόμετρα μακριά σύμφωνα με δημοσιογράφους στην περιοχή. Παρά τους βομβαρδισμούς, η αντιμετώπιση των ανταρτών  είναι μια δύσκολη πολεμική επιχείρηση με τους επαναστάτες να κρύβονται στις σπηλιές ή στις κοιλάδες όπως στο Αφγανιστάν. Το μεγαλύτερο επίτευγμα για τους Σαουδάραβες προς το παρόν είναι ότι κατόρθωσαν να περιορίσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις σε μερικές περιοχές.  Αυτό είναι το καλύτερο που μπορούν να ελπίζουν για τώρα -να  αποτρέψουν το άνοιγμα της γραμμής του μετώπου.

Με αυτές τις εξελίξεις, τα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα και η αποσταθεροποίηση πληθαίνουν στις πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ασίας,  με συνεπαγόμενη ανάγκη για μεγαλύτερη Αμερικανική στρατιωτική παρουσία και εμπλοκή μέσα στο 2010.

Το Ιράν γλιστράει αργά αλλά σταθερά προς μία νέα κοινωνική εμφύλια επανάσταση, το Ιράκ είναι βαριά κατεστραμμένο, το Αφγανιστάν βιώνει την αναζωπύρωση της στρατιωτικής και πολιτικής ισχύος των Ταλιμπάν, το Πακιστάν ακροβατεί στο τεντωμένο σχοινί της ισλαμικής τρομοκρατίας, και τώρα οι Υεμένη με τους σιίτες Al Houthis και την Σαουδική Αραβία σε εμπόλεμη φάση συνθέτουν ένα εκρηκτικό ενεργειακό κι όχι μόνον γεωπολιτικό μείγμα.


Μπορείτε επίσης να δείτε