Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

2010 και Ελληνικές Τράπεζες.

Θέλετε να το μοιραστείτε?

Σας αρέσει αυτό το άρθρο?

Το τρέχον έτος επιφυλάσσει για τον τραπεζικό κλάδο μεγάλες προκλήσεις.
Η συνεχιζόμενη ισχνή οικονομική ανάπτυξη και η αδυναμία πολλών δανειοληπτών να αποπληρώσουν τα χρέη τους επιβαρύνουν δραματικά τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών.
Επιπλέον η κατάσταση των ελληνικών δημοσιονομικών ενδέχεται να επιδράσει αρνητικά στη ρευστότητα των τραπεζών και της αγοράς.
Εάν μάλιστα οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίσουν και άλλο την πιστοληπτική φερεγγυότητα της Ελλάδας, τότε οι τράπεζες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για φθηνή άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία τα αποδέχεται μέχρι τώρα, αλλά αυτό θα πάψει να ισχύει στο άμεσο μέλλον.

Μεγάλος πονοκέφαλος για τις ελληνικές τράπεζες είναι η αδυναμία των περισσότερων πελατών τους να πληρώσουν τα δάνεια.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας στο τέλος του τελευταίου τετραμήνου του 2009 το ποσοστό αυτών που δυσκολεύονταν να αποπληρώσουν τα χρέη τους ήταν 7,2%, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα το 2008 ήταν μόνον 5%. Υπολογίζεται μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή το ποσοστό έχει αγγίξει το 10%.
Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό στα καταναλωτικά δάνεια που φθάνει το 12% και στις πιστωτικές κάρτες που το ποσοστό αγγίζει το 20%.


Μπορείτε επίσης να δείτε