Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Κλονισμένες οι ελευθερίες του πολίτη στον κόσμο

Θέλετε να το μοιραστείτε?

Σας αρέσει αυτό το άρθρο?

Το Ίδρυμα Freedom House, που παρακολουθεί την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμια κλίμακα, λέει πως η ελευθερία κλονίστηκε για τέταρτη κατά σειρά χρονιά στον πλανήτη μας.Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα της πιο πρόσφατης μελέτης του σε 194 χώρες, γύρω από τον βαθμό στον οποίο γίνονται σεβαστά τα πολιτικά και ατομικά δικαιώματα του πολίτη.

Τα αναλυτικά πορίσματα της μελέτης κοινοποιήθηκαν στα μέσα της εβδομάδας στην Ουάσιγκτον. Δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο χρόνος που πέρασε ήτανε άσχημος για την ελευθερία σε σημαντικές χώρες όπως το Ιράν, όπου καταστάληκαν βίαια διαδηλώσεις φοιτητών που κατάγγελλαν τον Πρόεδρο Ahmadinejad για εκλογική νοθεία.Οι Ιρανικές αρχές απαγόρευσαν σε ξένους ανταποκριτές την κάλυψη αντικυβερνητικών εκδηλώσεων και δυσκόλεψαν την πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω του οποίου επικοινωνούν οι φοιτητές.

Η Μέση Ανατολή παραμένει ως η πιο καταπιεστική περιοχή του κόσμου. Κατά την έκθεση, το 88% του πληθυσμού της ζει σε κοινωνίες που χαρακτηρίζει ως «Μη Ελεύθερες». Υπήρξαν όμως και δύο εκπλήξεις. Η βαθμολογία του Ιράκ βελτιώθηκε κάπως μετά τις εκλογές που διεξήγαγε, ενώ η βαθμολογία της Ιορδανίας έπεσε. Ο Arch Puddington, συντάκτης της έκθεσης, έδωσε την εξής εξήγηση:«Η Ιορδανία μας έχει απογοητεύσει από πολλές απόψεις. Αυξάνεται εκεί συνεχώς ο κεντρικός έλεγχος που ασκείται από τον Μονάρχη της και το περιβάλλον του».

Ακόμα μεγαλύτερες στερήσεις ελευθερίας παρατηρήθηκαν σε αρκετές Αφρικανικές χώρες.Αντίθετα όμως, ευρύτατη βελτίωση σημειώθηκε στην Ασία, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ινδία, η Ινδονησία και η Ιαπωνία. Πάντως, κατά την έκθεση, η καταπίεση συνεχίζεται στην Βιρμανία, την Βόρεια Κορέα και στην υπό Κινεζικό έλεγχο περιοχή του Θιβέτ.

Το ένα τέταρτο από τις χώρες που σημείωσαν βελτίωση βρίσκονταιστα Βαλκάνια. Το Μαυροβούνιο μεταπήδησε από τα κράτη με «Μερική Ελευθερία» στις ελεύθερες χώρες. Το Κόσσοβο έπαψε να θεωρείται εντελώς ανελεύθερη κοινωνία και η Κροατία με την Σερβία, που ήδη συγκαταλέγονταν μεταξύ των ελεύθερων χωρών, βελτίωσαν ακόμα περισσότερο το μητρώο τους στον τομέα των πολιτικών ελευθεριών. Ο Chris Walker, διευθυντής μελετών του Freedom House, είπε σχετικά: «Η βαθμολογία της Κροατίας σημείωσε ελαφρά βελτίωση. Κινήθηκε ανοδικά όπως και της Σερβίας, παγιώνοντας την πρόοδο που κι οι 2 έχουνε κάνει σταδιακά.

Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας παραμένει μεταξύ των κρατών με «Μερική Ελευθερία», αλλά δίπλα στο όνομά της σημειώνεται τάση προόδου. Σύμφωνα με τον Walker:«Αυτό οφείλεται στο ότι διοργάνωσε εκλογές που κρίθηκαν καλές από τους παρατηρητές που τις έλεγξαν κι επίσης εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2008».

Όπως αναμένονταν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να είναι μεταξύ των ελεύθερων χωρών στην έκθεση του Freedom House.Όμως μια Ευρωπαϊκή χώρα που συστηματικά κρίνεται ελεύθερη, η Ελβετία, δεν έτυχε τώρα τέλειας βαθμολογίας επειδή οι ψηφοφόροι της τάχθηκαν κατά της ανέγερσης μιναρέδων.

Ο Thomas Carothers, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ειρήνης Carnegie παρατηρεί πως η μελέτη του Freedom House τείνει να υπερτονίζει μερικές αρνητικές εξελίξεις. Κατά την έκφρασή του: «Η καταγραφή ενός συμβάντος διαφέρει από την ερμηνεία του ως τάσης.Μερικές φορές η έκθεση του Freedom House συγχέει την εξέλιξη με την τάση».

Συνοπτικά, η έκθεση του Freedom House λέει πως το σύνολο των ελεύθερων κρατών του κόσμου παραμένει σήμερα το ίδιο με εκείνο του προηγούμενου χρόνου, δηλαδή 89.Αλλά, το σύνολο των ανελεύθερων κρατών αυξήθηκε πέρσι κατά 5, φτάνοντας τώρα στα 47.

Γιώργος Μπίστης

Μπορείτε επίσης να δείτε