Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Δυσάρεστα ερωτήματα προς την Toyota

Θέλετε να το μοιραστείτε?

Σας αρέσει αυτό το άρθρο?

Ενώπιον επιτροπής του Αμερικανικού Κογκρέσου καταθέτουν στελέχη της Toyota, μετά την ανάκληση 8 εκατομμυρίων οχημάτων εξαιτίας προβλημάτων στο γκάζι και το φρένο. Χθες ήταν η σειρά του επικεφαλής του ομίλου στις ΗΠΑ Τζέιμς Λέντς.

Δριμύ κατηγορώ κατά της αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota για την ασφάλεια των οχημάτων της, αλλά και κατά της Αμερικανικής Υπηρεσίας Οδικής Ασφάλειας (ΝΗΤSA) για την πλημμελή έρευνα που διεξήγαγε, απευθύνει το Κογκρέσο. Αυτό το ένιωσε χθες ο επικεφαλής της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας στις ΗΠΑ Τζέιμς Λεντς, καταθέτοντας ενώπιον των μελών της επιτροπής σε μια διαδικασία που είχε μάλλον χαρακτήρα δίκης παρά ακρόασης.

Ο Τζέιμς Λέντς ζήτησε συγγνώμη από το Κογκρέσο
Ο πρόεδρος της επιτροπής Μπαρτ Στούπακ ζήτησε αρχικά από τους μάρτυρες να ορκισθούν και στη συνέχεια άρχισε η ακρόαση. Περίπου 8 εκατομμύρια αυτοκίνητα της Toyota ανακλήθηκαν εξαιτίας προβλημάτων στο γκάζι και το φρένο, που έχουν προκαλέσει το θάνατο 30 ανθρώπων στις ΗΠΑ. Οι έρευνες συνεχίζονται και έχει εμπλακεί σε αυτές ακόμη και η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Εκατοντάδες είναι οι μηνύσεις που έχουν υποβληθεί στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία. Όταν στο τέλος της ακρόασης ένα μέλος του Κογκρέσου ρώτησε τον κ. Λεντς τι θα αποκαλυφθεί ακόμη για την εταιρεία του, ο επικεφαλής της Toyota δεν μπόρεσε να κρύψει έναν αναστεναγμό. «Ελπίζω τίποτε νεότερο. Αρκούν όλα αυτά για φέτος. Νοσταλγώ το 2009 και δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα έλεγα κάτι τέτοιο», τόνισε ο μάντατζερ. Ο Τζέιμς Λέντς ζήτησε συγγνώμη από το Κογκρέσο για τις παραλήψεις του παρελθόντος. Η ακρόαση εξελίχθηκε σε εφιάλτη για τον μάνατζερ, κυρίως όταν ακούστηκε το μαγνητοσκοπημένο τηλεφώνημα του Μαρκλ Σέιλορ προς την αστυνομία, όταν διαπίστωσε ότι το Lexus που οδηγούσε δεν υπάκουγε στα φρένα. Ο Σέιλορ και μέλη της οικογένειας του έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το δυστύχημα.

«Άρχισα να αλλάζω ταχύτητες, να πατάω απεγνωσμένα φρένο»
Στην επιτροπή κατέθεσε και η Ρόντα Σμιθ από το Τένεσι. Διηγήθηκε την εφιαλτική κούρσα με το δικό της Lexus το 2006. Οδηγούσε στον αυτοκινητόδρομο και ξαφνικά το αυτοκίνητο άρχισε να επιταχύνει. «Άρχισα να αλλάζω ταχύτητες, να πατάω απεγνωσμένα φρένο», διηγήθηκε η κυρία Σμιθ. Το αυτοκίνητο δεν αντιδρούσε, σύντομα έτρεχε με 170 χιλιόμετρα την ώρα. Η Ρόντα Σμιθ κάλεσε τον σύζυγό της στο τηλέφωνο προκειμένου να ακούσει για τελευταία φορά τη φωνή του, όπως είπε με λυγμούς. Μετά από 10 χιλιόμετρα ξέφρενης κούρσας το Lexus άρχισε να επιβραδύνει μέχρι που σταμάτησε εντελώς. Η Toyota δεν θεώρησε τότε το περιστατικό σοβαρό. Το ίδιο έκανε και η Αμερικανική Υπηρεσία Οδικής Ασφάλειας.
Στην τοποθέτηση του ο Τζέιμς Λεντς απέδωσε το πρόβλημα στα πατάκια του αυτοκινήτου και στο ελαττωματικό πεντάλ. Υποστήριξε ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται στα ηλεκτρονικά. Μετά από πειστικές ωστόσο ερωτήσεις των βουλευτών αναγκάσθηκε να παραδεχθεί ότι είναι πιθανές και άλλες αιτίες.
Η ακρόαση στην επιτροπή του Κογκρέσου θα συνεχιστεί σήμερα με την κατάθεση του προέδρου του ομίλου Ακιο Τογιόντα. Ήδη σε γραπτή του δήλωση έχει εκφράσει τη «βαθύτατη λύπη του» για όποια ατυχήματα προκλήθηκαν από προβλήματα στα οχήματα της Toyota.

Σταμάτης Ασημένιος

Μπορείτε επίσης να δείτε