Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Τα Νέα Μέσα Ενημέρωσης, γέφυρα στον πολίτη

Θέλετε να το μοιραστείτε?

Σας αρέσει αυτό το άρθρο?

Οι τεράστιες "κοινότητες" του ίντερνετ που γεννήθηκαν με την εμφάνιση των νέων μέσων ενημέρωσης, συγκεντρώνουν ακριβώς εκείνους που η ΕΕ έχει δυσκολευθεί περισσότερο να προσεγγίσει: τους νέους. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ οφείλουν τώρα να συμμετάσχουν σε αυτές τις "κοινότητες" με στόχο την ενθάρρυνση και ανάπτυξη του ευρωπαϊκού δημόσιου διάλογου, σημειώνει ο Δανός Φιλελεύθερος ευρωβουλευτής, Morten Løkkegaard, σε έκθεσή του.

Στην ΕΕ υπάρχει τεράστιος πλούτος ενημέρωσης αλλά απόλυτη πενία επικοινωνίας, σημείωσε στις 27 Φεβρουαρίου παρουσιάζοντας την έκθεσή του στην επιτροπή Πολιτισμού του ΕΚ: "είναι ανάγκη να πλησιάσουμε τον πολίτη".


Πιο κοντά στον πολίτη, αλλά πώς;
Τα νέα Μέσα στο ίντερνετ είναι ο χώρος στον οποίο αναπτύσσεται ο διάλογος των νέων. Είναι μέσα που δεν παρέχουν, απλώς, πρόσβαση σε ενημέρωση αλλά και τοποθέτηση, λόγο και αντίλογο, μοίρασμα και χρήση της ενημέρωσης αυτής. Παρέχουν, πιο απλά, τη δυνατότητα διαλόγου.
Η προσέγγιση σε ένα τέτοιο ακροατήριο, εξήγησε ο Morten Løkkegaard, προϋποθέτει τη συμμετοχή στους διαδικτυακούς χώρους του, στους χώρους στους οποίους αναπτύσσεται αυτός ο διάλογος: το Facebook, το Twitter και τα άλλα "κοινωνικά" μέσα ή Social Media όπως έχουν καταγραφεί.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι σε αυτό το μέτωπο το ΕΚ πρωτοπορεί με την είσοδό του σε πολλά τέτοια Μέσα πέρυσι με τις ευρωεκλογές. Εισηγείται όμως και την ανάπτυξη των λεγόμενων Συμπράξεων Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα, καθώς "ο ιδιωτικός τομέας έχει βαθειά γνώση και εμπειρία των Μέσων αυτών".
Από την πλευρά του, ο σκιώδης εισηγητής του ΕΛΚ, Jean-Marie Cavada (Γαλλία), σημείωσε μια "αλαζονεία" των ευρωπαϊκών οργάνων που "αδυνατούν να εξηγήσουν με απλά λόγια" το έργο τους. Έτσι, τόνισε, η χρήση τέτοιων "οριζοντιοποιημένων" Μέσων είναι πολύ κακή ιδέα.

Η έλλειψη ευρωπαϊκού δημόσιου χώρου.
"Το θεσμικό και τεχνολογικό περιβάλλον ουδέποτε έχει υπάρξει καλύτερο. Αν λείπει ο ευρωπαϊκός δημόσιος χώρος, σε εθνικό επίπεδο είναι ήδη ιδιαίτερα αναπτυγμένος" σημείωσε ο Løkkegaard, εξηγώντας ότι για να καλυφθεί αυτό το κενό πρέπει να "αρχίσουμε από το τελευταίο σκαλί" και να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι πολιτικές ηγεσίες σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Η απουσία ευρωπαϊκών ειδήσεων από τα εθνικά ΜΜΕ
Διαπιστώνοντας την απουσία ευρωπαϊκών ειδήσεων στα εθνικά ΜΜΕ, ο Løkkegaard ζήτησε να υπάρξουν "κατευθυντήριες γραμμές" για τη μετάδοση ευρωπαϊκής ειδησεογραφίας από τα εθνικά, δημόσια ΜΜΕ.
"Θα είναι φυσικά ένα πείραμα" τόνισε. "Θέλουμε μεγαλύτερη κάλυψη από τα ΜΜΕ και περισσότερους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες" δήλωσε εκφράζοντας την ανησυχία του για την πτώση που φαίνεται να έχει καταγραφεί στον αριθμό των διαπιστευμένων ανταποκριτών στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης ανταποκριτών (API) στις Βρυξέλλες, Lorenzo Consoli, το 2005 υπήρχαν 1300 διαπιστευμένοι ανταποκριτές ενώ σήμερα ο αριθμός τους έχει πέσει στους 800.
Η Silvia de Costa (Σοσιαλιστές, Ιταλία) συμφώνησε σε αυτό, δηλώνοντας ότι στις συμβάσεις των δημόσιων ΜΜΕ πρέπει να γίνεται αναφορά στην ΕΕ όμως, επίσης από τους Σοσιαλιστές, η Γερμανίδα Petra Kammerevert διαφώνησε: "είναι σωστό να απευθύνουμε έκκληση στα ΜΜΕ να καλύπτουν περισσότερο την ευρωπαϊκή ειδησεογραφία, όμως η θέσπιση συγκεκριμένων κανόνων είναι επικίνδυνη".

Ανεξάρτητοι Δημοσιογράφοι για την Ευρώπη;
Ο Løkkegaard προτείνει τη δημιουργία ομάδας ανεξάρτητων δημοσιογράφων, χωρίς κανένα "άνωθεν" έλεγχο ή περιορισμό που θα παράγουν καθημερινά ευρωπαϊκή ειδησεογραφία προς δημοσίευση σε ποικιλία Μέσων με αυστηρά δημοσιογραφικά κριτήρια.
Η Kammerevert εξέφρασε ωστόσο αμφιβολίες σημειώνοντας ότι "κανέναν δεν εξυπηρετεί η εξαγορά δημοσιογράφων και εφημερίδων" σημείωσε για να συμπληρώσει ότι "νομίζω ότι η έκθεση δεν κάνει την αναγκαία διάκριση ανάμεσα σε εμάς και τα ανεξάρτητα ΜΜΕ".
Απαντώντας, ο Løkkegaard διέψευσε κάθε πρόθεση ανάμιξης στην κάλυψη της ειδησεογραφίας ζητώντας να γίνουν "καλόπιστα" δεκτές οι ιδέες που καταθέτει και σε καμία περίπτωση να μη θεωρηθούν ότι αποτελούν "επίθεση κατά του Τύπου".
Η ψηφοφορία στην επιτροπή Πολιτισμού για την έκθεση Løkkegaard θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου.

One Stop News

Μπορείτε επίσης να δείτε