«Τα λάθη των ευρωσωτήρων», είναι ο τίτλος ανάλυσης των Financial Times του Χόλγκερ Σμίντινγκ, οικονομολόγου της Berenberg Bank.
Ο Γερμανός οικονομολόγος εκτιμά ότι οι ευρωσωτήρες έκαναν τρία βασικά λάθη: το πρώτο είναι η διαχείριση του ελληνικού χρέους, το δεύτερο η συμμετοχή των τραπεζών στην διάσωση της Ελλάδας και το τρίτο η καθυστερημένη αντίδραση της ΕΚΤ στο παιχνίδι των χρηματαγορών.
Για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους γράφει:
«Οι ευρωεπιθεωρητές έδωσαν μεγαλύτερη σημασία στην επιβολή πολλών και βραχυπρόθεσμων περικοπών παρά στην δρομολόγηση μακροπρόθεσμων και αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων. Όταν η Ελλάδα δεν πέτυχε τους στόχους του προγράμματος εξυγίανσης γιατί βυθίστηκε σε μια απότομη ύφεση προχωρήσαμε (εμείς οι ευρωσωτήρες) σε νέο πλαφόν δραστικών περικοπών και έτσι διευκολύναμε την μείωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Αντί να χτυπήσουμε τα επενδυτικά εμπόδια που βάζει η γραφειοκρατία και να προχωρήσουμε στη φιλελευθεροποίηση της αγοράς, καταφέραμε με τις περικοπές να οδηγήσουμε τη χώρα λίγο πριν από τον οικονομικό «θάνατο» η αύξηση της φορολογίας έδιωξε εξάλλου πολλούς Έλληνες επιχειρηματίες στη Βουλγαρία δυσχεραίνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την Ελλάδα να εξυπηρετήσει μόνη της το χρέος της.»
Και ο οικονομολόγος Σμίντινγκ καταλήγει: «Η Ευρώπη κατάφερε να περιέλθει σε μια κατάσταση που καθιστά σχεδόν αδύνατη την αποτροπή ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Οι παραπάνω παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τα ρίσκα επέκτασης της κρίσης συμπαρασύροντας ακόμη περισσότερο την Ιταλία και την Ισπανία στη δίνη της κρίσης χρέους, στη καλύτερη περίπτωση η ΕΚΤ μπορεί να σώσει μόνο μία από τις δύο χώρες. Μόνον η σαφής διακήρυξη του θεματοφύλακα του ευρώ ότι θα σώσει και την Ιταλία και την Ισπανία με την αγορά ομολόγων, μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα.
One Stop News
Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου