Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Ξεκάθαρους κανόνες για τρόφιμα ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Θέλετε να το μοιραστείτε?

Σας αρέσει αυτό το άρθρο?


Η αγορά εξειδικευμένων τροφίμων, όπως εκείνα που καλύπτουν ειδικές διαιτητικές ανάγκες ή οι βρεφικές τροφές δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο δείχνει και, το ΕΚ ψηφίζει αλλαγές στη νομοθεσία με στόχο, ακριβώς, να είναι πολύ σαφέστερο τι είναι, σε ποιόν απευθύνεται και τι προσφέρει κάθε είδος "ειδικού" φαγητού.

Πριν από την ψηφοφορία, η εισηγήτρια του ΕΚ, Frédérique Ries, δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.

Με πρότασή της που έχει υποβάλλει στο ΕΚ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει την απλοποίηση της υπάρχουσας, 30ετούς πλέον, νομοθεσίας, με στόχο την κάλυψη των νέων διατροφικών τάσεων και προϊόντων που απευθύνονται σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού (βρεφικές τροφές, τρόφιμα που βοηθούν σε περιπτώσεις συγκεκριμένων παθήσεων) με λιγότερους αλλά πιο συγκεκριμένους κανόνες.

Νομοθεσία για τη σήμανση των τροφίμων υπάρχει ήδη. Τι έχει να προσφέρει η νέα πρόταση;
Είναι, πράγματι, η τρίτη νομοθεσία για τα τρόφιμα αλλά δεν είναι και λίγο σε μια εποχή που οτιδήποτε δεν σχετίζεται με την κρίση αντιμετωπίζεται ως πολυτέλεια.

Πρόκειται για εξειδικευμένη οριζόντια νομοθεσία που αφορά τρομερά ευάλωτα άτομα, τα μωρά, τα παιδιά, άτομα που νοσηλεύονται, άτομα με σοβαρές αλλεργίες και δυσανεξίες, για παράδειγμα στη γλουτένη που, συνολικά, εκπροσωπούν από 1% ως 5% του πληθυσμού αναλόγως της χώρας. Έχει δε σα στόχο συγκεκριμένα τρόφιμα, για παράδειγμα χωρίς γλουτένη ή με μειωμένες θερμίδες και όχι μόνο πράγματα όπως γλυκά διαίτης.

Στόχος των μέτρων αυτών είναι να ενισχυθούν οι κανόνες σε ότι αφορά τις ετικέτες των προϊόντων αυτών αλλά και το περιεχόμενό τους, την ποιότητά του και την ασφάλεια του καταναλωτή, για παράδειγμα με τον ορισμό συγκεκριμένων ορίων για ορισμένα συστατικά όπως είναι, ακριβώς, η γλουτένη. Ορισμένα από τα μέτρα που υπάρχουν σήμερα χρονολογούνται ήδη από το 1977 και είχαν επικυρωθεί, τότε, χωρίς ανάμιξη του ΕΚ.

Θα υπαχθούν και τα εισαγόμενα; Με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, αλλά βέβαια τα κράτη μέλη είναι εκείνα που θα πρέπει να επιβάλλουν το σεβασμό της νομοθεσίας.

Μπορείτε επίσης να δείτε