Σε ασφυκτικό κλοιό πιέσεων από τις αγορές βρίσκεται η Ιταλία με
πολλούς αναλυτές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να προσφύγει και η Ρώμη στους
ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.
Η Αυστριακή υπ. Οικονομικών Μαρία Φέκτερ τουλάχιστον δεν ήθελε προχθές να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο. Μιλώντας στην αυστριακή τηλεόραση, η υπουργός, που έχει συχνά προκαλέσει με δηλώσεις και βεβιασμένες εκτιμήσεις της, αποσαφήνισε ωστόσο ότι η Ρώμη θα πρέπει καταρχήν να προσπαθήσει να επιλύσει τα προβλήματα της χώρας με τις δικές της δυνάμεις.
Ήδη η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της χωρίς τη βοήθεια των εταίρων. Εάν καταφύγει σε αυτό το βήμα και η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ, τότη η ευρωπαϊκή κρίση χρέους περνά αναμφίβολα σε ένα νέο επίπεδο.
Μια σύγκριση των προβλημάτων της Ιταλίας και της Ισπανίας καταδεικνύει ωστόσο σημαντικές διαφορές. Ο Γιούργεν Πφίστερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Bayern LB, αναφέρεται στην πιο κραυγαλέα: "Η Ιταλία δεν έχει τραπεζικό πρόβλημα, γιατί εκεί δεν έσκασε καμία φούσκα ακινήτων όπως στην Ισπανία". Τα σημερινά προβλήματα της Ρώμης εντοπίζονται μεταξύ άλλων στην υποχώρηση των οικονομικών της επιδόσεων. Η υποχώρηση αυτή, σύμφωνα με τον ειδικό, είναι αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης Μόντι. Ο ίδιος εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά θα αποτυπωθούν και στις οικονομικές επιδόσεις της Ιταλίας την ερχόμενη χρονιά.
Σε αντίθεση με την Ισπανία όμως, η Ιταλία έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου στο πεδίο μείωσης της δημοσιονομικών της ελλειμμάτων. Την ώρα που η Ρώμη θα μπορούσε να μειώσει το έλλειμμά της ακόμη και στο 2 %, το έλλειμμα της Μαδρίτης θα κυμανθεί στην καλύτερη περίπτωση στο 6,5 %. Η Ιταλία έχει όμως και άλλα σημαντικά πλεονεκτήματα: ο ειδικός υπογραμμίζει εδώ την ανταγωνιστικότητα της ιταλικής οικονομίας καθώς και τις ανεπτυγμένες βιομηχανικές δομές της χώρας.
Οι προσδοκίες από την κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι ήταν μεγάλες, ωστόσο, όπως εκτιμά ο Γιούργκεν Πφίστερ, δεν κατάφερε να τις εκπληρώσει. Οι επόμενες εκλογές στην Ιταλία έχουν προγραμματιστεί για το 2013 και επισκιάζουν ήδη το κυβερνητικό έργο.
Σε αντίθεση με τη Μαρία Φέκτερ πάντως, ο ειδικός εκτιμά ότι η Ιταλία δεν θα προσφύγει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης. Δηλώνει πεπεισμένος ότι οι Ιταλοί θα καταφέρουν να ανακτήσουν τον έλεγχο της κατάστασης με τις δικές τους δυνάμεις. Κι αν όχι; Τότε η ευρωζώνη θα είχε ένα ακόμη πρόβλημα, όπως λέει, καθώς οι μηχανισμοί στήριξης, ακόμη και στη διευρυμένη τους μορφή, δεν θα αρκούσαν για μια χώρα όπως η Ιταλία.
Κώστας Συμεωνίδης
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου