Σύμφωνα με την έκθεση για τις δραστηριότητες του Rapex-2011, πάνω από 1.800 επικίνδυνα προϊόντα απαγορεύτηκαν ή αποσύρθηκαν από την αγορά της ΕΕ το 2011 20% λιγότερα από πέρσι.
Η μείωση αυτή μπορεί να οφείλεται εν μέρει στις περικοπές στους προϋπολογισμούς, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι οποίες είχαν ως συνέπεια να περιοριστεί η δυνατότητα των εθνικών υπηρεσιών για διενέργεια ελέγχων.
Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν, ωστόσο, στα προϊόντα που περικλείουν τους σοβαρότερους κινδύνους για την ασφάλεια των καταναλωτών, ενώ η βελτίωση των οδηγιών του Rapex συνέβαλε στην επιτάχυνση των διαδικασιών εντοπισμού και απομάκρυνσης των επικίνδυνων προϊόντων.
Τα επικίνδυνα προϊόντα που εντοπίστηκαν χάρη στο Rapex ήταν είδη ρουχισμού, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και είδη μόδας σε ποσοστό 27%, καθώς και παιχνίδια (21%), οχήματα (11%), ηλεκτρικές συσκευές (8%) και καλλυντικά (7%).
Οι εθνικές υπηρεσίες ελέγχου διενέργησαν από την πλευρά τους συντονισμένους ελέγχους σε αρκετά προϊόντα και αποκάλυψαν έναν ανησυχητικό αριθμό παραβάσεων των κανόνων ασφαλείας.
Δοκιμές που έγιναν σε παιχνίδια για παιδιά κάτω των 3 ετών έδειξαν ότι το 35% των παιχνιδιών αυτών δεν τηρεί τα πρότυπα ασφαλείας της ΕΕ. Διαπιστώθηκε ότι οι ξαπλώστρες εκπέμπουν σε ποσοστό 65% υψηλότερα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας από το όριο που έχει θέσει η ΕΕ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει σοβαρά η υγεία των καταναλωτών.
Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη νέοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε είδη παιδικής φροντίδας, πυροτεχνήματα, μηχανές κοπής γκαζόν και φορτιστές μπαταριών σε 19 χώρες της ΕΕ.
Η χρήση ενός χωριστού διαδικτυακού δικτύου έγκαιρης προειδοποίησης για τις επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 62% πέρσι, καθώς πολλές εταιρείες προέβησαν μέσω του συστήματος αυτού σε 133 προειδοποιήσεις για επικίνδυνα προϊόντα.
Στο έργο του Rapex συνέβαλαν επίσης οι αυστηρότεροι κανόνες ασφαλείας για τα παιχνίδια που τέθηκαν σε ισχύ το περασμένο έτος. Οι κατασκευαστές είναι τώρα υποχρεωμένοι να διενεργούν εκτίμηση της ασφάλειας κάθε νέου παιχνιδιού πριν από τη διάθεσή του στην αγορά.
Η ΕΕ θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται στενά με την Κίνα, με στόχο τη μείωση του υψηλού αριθμού επικίνδυνων προϊόντων που εξάγει η χώρα αυτή στην Ευρώπη (οι προειδοποιήσεις για προϊόντα από την Κίνα μειώθηκαν στο 54% το 2011, σε σχέση με 58% το 2010).
Τους επόμενους μήνες, η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει μέτρα ενίσχυσης της νομοθεσίας της ΕΕ για την ασφάλεια των προϊόντων με στόχο την αντιμετώπιση νέων απειλών.
Στο σύστημα Rapex συμμετέχουν όλες οι χώρες της ΕΕ, καθώς και η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία. Καλύπτει τα περισσότερα καταναλωτικά προϊόντα εκτός από τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα ιατρικά βοηθήματα, τα οποία καλύπτονται από άλλα ειδικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, συναφή με το Rapex.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου