Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα δεν υπάρχουν προκαταλήψεις.

Θέλετε να το μοιραστείτε?

Σας αρέσει αυτό το άρθρο?

Την παραμονή της επίσημης επίσκεψης του στην Κίνα και της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης  ο Πρόεδρος της Ρωσίας  Βλαντιμίρ Πούτιν απευθύνθηκε προς τα πολλά εκατομμύρια των αναγνωστών της εφημερίδας «Ζεμίν Ζιμπάο».

Μοιράστηκε τις εκτιμήσεις του για τις προοπτικές της εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και τον ρόλο των Ρώσο Κινέζικων σχέσεων στο σύγχρονο κόσμο.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα είναι απαλλαγμένες από τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα και, συνεπώς, είναι αποκλειστικά σταθερές και δεν εξαρτούνται από οποιεσδήποτε πρόσκαιρες συγκυρίες. Αυτό είναι εξαιρετικά πολύτιμο στον σύγχρονο κόσμο, όπου είναι ανάγλυφα αισθητή η έλλειψη σταθερότητας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Ο  Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε αυτή τη γνώμη σε άρθρο, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στην εφημερίδα «Ζεμίν Ζιμπάο». Οι Ρώσο Κινέζικες σχέσεις, σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, θωρούνται αντάξια παράδειγμα των διακρατικών σχέσεων νέου τύπου. Η Μόσχα και το Πεκίνο πολύ εύκολα βρίσκουν κοινή γλώσσα, επεξεργάζονται κοινή τακτική και στρατηγική  στο πλαίσιο των διεθνών συζητήσεων. Οι θέσεις τους βασίζονται πάνω στις αρχές της ευθύνης και του απόλυτου σεβασμού των συμφερόντων του άλλου.
Η στρατηγική συνεργασία της Ρωσίας και της Κίνας είναι δραστικός παράγοντας, που ενισχύει την περιφερειακή και την παγκόσμια σταθερότητα, τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ακριβώς αυτή τη λογική ακολουθεί η πολιτική της ενίσχυσης της συνεργασίας στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, ο οποίος εόρτασε πέρυσι την δέκατη επέτειο από την ίδρυσή του.

Σε μεγάλο βαθμό χάρη στις προσπάθειες των μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και στη συνεργασία τους με ευρύ κύκλο ξένων εταίρων, έγινε δυνατή η εκτόνωση της τρομοκρατικής δραστηριότητας στην περιοχή. Αντικείμενο της κοινής ανησυχίας μας είναι η κατάσταση στο Αφγανιστάν. Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης  προσφέρει μεγάλη βοήθεια στον αφγανικό λαό στις προσπάθειές του για την αναγέννηση αυτής της πολυβασανισμένης χώρας.
Ο Πούτιν επισήμανε την ανάγκη της ενίσχυσης της πολιτικής συνεργασίας στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης με την δραστήρια συνεργασία στον τομέα της οικονομίας. Ο Οργανισμός είναι σε θέση να υλοποιεί πολύ μεγάλα κοινά σχέδια. Τα Ρώσο Κινέζικα σχέδια στον ενεργειακό τομέα, π.χ., αλλάζουν ριζικά όλη την δομή της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς. Για την Κίνα αυτό σημαίνει ενίσχυση της σταθερότητάς της και διαφοροποίηση των προμηθειών ενεργειακών πόρων για τις εσωτερικές της ανάγκες και για τη Ρωσία, εμφάνιση νέων εξαγωγικών διαδρόμων προς τη δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

Ανάμεσα στα αποτελέσματα, που έχουν επιτευχθεί μπορούμε να ξεχωρίσουμε ιδιαίτερα την έναρξη λειτουργίας του Ρώσο Κινέζικου αγωγού πετρελαίου, μέσω του οποίου πέρυσι διοχετεύτηκαν 15 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου, καθώς επίσης και την υπογραφή μακροπρόθεσμου, για 25 χρόνια- συμβολαίου για την παροχή της ρωσικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα. Μεγάλες δυνατότητες δίνει η συνεργασία  μας στον τομέα της αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας. Με τη ρωσική συμμετοχή έχει κατασκευαστεί η πρώτη μονάδα του ΑΗΣ του Τιαν Βαν, η οποία με βάση τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής αξιολόγησης (στρες τεστ) αναγνωρίστηκε η πιο ασφαλής στην Κίνα. Πέρυσι με τη βοήθεια των ειδικών της Ρωσίας στην Κίνα τέθηκε σε λειτουργία ο πειραματικός αντιδραστήρας ταχέων νετρονίων. Έτσι, η Κίνα έγινε η τέταρτη στον κόσμο χώρα, μετά τη Ρωσία, την Ιαπωνία και τη Γαλλία, που κατέχει τέτοια τεχνολογία.

Κινητήρια δύναμη των Ρώσο Κινέζικων σχέσεων, κατά τη γνώμη του Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι η φιλία και η αλληλοκατανόηση ανάμεσα στους λαούς. Η επίσκεψη του αρχηγού του ρωσικού κράτους στο Πεκίνο πραγματοποιείται στις 5-6 Ιουνίου. Για τις μέρες αυτές έχουν προγραμματιστεί οι συνομιλίες του Πούτιν με τον Πρόεδρο της Κίνας Χου Ζιντάο, τον πρωθυπουργό  Βεν Ζιαμπάο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σι Τζινπίνγκ, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ και τον πρόεδρο της μόνιμης Επιτροπής της Πανκινέζικης Συνέλευσης Λαϊκών Αντιπροσώπων Ου Μπανγκό.

Μπορείτε επίσης να δείτε