Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Διεθνείς οίκοι αξιολόγησης.

Θέλετε να το μοιραστείτε?

Σας αρέσει αυτό το άρθρο?


Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας διακρίθηκαν, μεταξύ άλλων, στην περίοδο πριν από την κρίση, για την υψηλή βαθμολόγηση επενδυτικών προϊόντων που εν συνεχεία αποδείχθηκαν άχρηστα προκαλώντας τεράστιες απώλειες στις τράπεζες. Η επιτροπή Οικονομικών του ΕΚ ενέκρινε στις 19 Ιουλίου κανόνες που καθιστούν. Εμείς μιλήσαμε πριν από την ψηφοφορία στον εισηγητή του ΕΚ, Ιταλό ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών, Leonardo Domenici. 

Τέλος στην ατιμωρησία.

Παρά το ότι πολλά από τα πλέον πολύπλοκα επενδυτικά εργαλεία που οι Οίκοι έκριναν "ασφαλή" απεδείχθησαν άχρηστα ως επενδύσεις, οι ίδιοι οι επενδυτές έχουν αντιμετωπίσει τεράστιες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να αποζημιωθούν και για τον Domenici αυτό πρέπει να αλλάξει: Οι οίκοι, εξηγεί, "πρέπει να είναι υπόλογοι στο αστικό Δίκαιο για τις αξιολογήσεις τους", με βάση τη νομοθεσία της χώρας στην οποία είχε την έδρα του ο επενδυτής όταν υπέστη τη ζημιά.

Σύγκρουση συμφερόντων.

Οι Οίκοι βρίσκονται συχνά σε σύγκρουση συμφερόντων καθώς έχουν συναλλαγές και αμείβονται από τις επιχειρήσεις των οποίων τα επενδυτικά προϊόντα αξιολογούν και ως εκ τούτου ο Domenici προτείνει να τους απαγορευθεί η αξιολόγηση επιχειρήσεων που κατέχουν περισσότερο από 2% του κεφαλαίου ή των δικαιωμάτων ψήφου του Οίκου (που θα έκανε την αξιολόγηση) ή είναι καθ' οιονδήποτε άλλο τρόπο σε θέση να επηρεάσουν τις αποφάσεις του.

Δημόσιο χρέος.

Οι Οίκοι υποβαθμίζουν συνεχώς το δημόσιο χρέος χωρών της ζώνης ευρώ την ώρα που αυτές εφαρμόζουν αυστηρές πολιτικές λιτότητας, αυξάνοντας έτσι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους τους. "Αρχικά είχα προτείνει να απαγορευθεί η αξιολόγηση χωρίς αίτημα της ενδιαφερόμενης χώρας αλλά δεν υπάρχει πλειοψηφία"
Ωστόσο, εξετάζεται η επιβολή αυστηρότερων κανόνων στην αξιολόγηση των κρατών καθώς η βαθμολόγηση θα πρέπει να αντανακλά την κατάσταση κάθε χώρας χωριστά, δεν θα πρέπει να συνοδεύεται από συστάσεις πολιτικής και το πρόγραμμα των αξιολογήσεων θα πρέπει να κατατίθεται στην ευρωπαϊκή εποπτική αρχή για τις αγορές, ESMA.


Μπορείτε επίσης να δείτε