Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Έκθεση της FED για την αμερικάνικη οικονομία, πάντα επίκαιρη.

Θέλετε να το μοιραστείτε?

Σας αρέσει αυτό το άρθρο?


Από την πρόσφατη ύφεση εξαφανίστηκε ο πλούτος που συσσώρευσαν τα Αμερικάνικα νοικοκυριά τις δύο τελευταίας δεκαετίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της FED αυτοί που βασικά πλήρωσαν την ύφεση μέχρι σήμερα είναι η μεσαία τάξη.

Η Federal Reserve σημειώνει ότι η μέση καθαρή αξία των οικογενειών μειώθηκε κατά 39 τοις εκατό σε μόλις τρία χρόνια, από 126.400 δολάρια που ήταν το 2007 σε 77.300 δολάρια το 2010. Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί βρίσκονται σήμερα περίπου στο ίδιο επίπεδο πού ήταν το 1992.

Τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν μία από τις πιο λεπτομερείς αναλύσεις για το πώς η οικονομική κρίση, άλλαξε το τοπίο των οικονομικών κάθε Αμερικανικής οικογένειας. Σε διάστημα τριών ετών, οι Αμερικανοί παρακολούθησαν της οικονομίες τους, που είχαν καταφέρει να συσσωρεύσουν για μια σχεδόν ολόκληρη γενιά να  εξανεμίζονται. Ταυτόχρονα είδαν τις υπόσχεσης συνταξιοδότησης τους που ήταν χτισμένες στην άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς, να αποδεικνύονται  απατηλά όνειρα για τους περισσότερους.

Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο σοβαρή είναι η κατάρρευση της οικονομίας μας, δήλωσε ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody Analytics και αυτό γιατί "ήμαστε πλέον σε ελεύθερη πτώση".

Από την ανάλυση των οικονομικών στοιχείων η Fed βρήκε ότι η μέση καθαρή αξία των περιουσιακών στοιχείων των Αμερικάνων, δηλαδή η αξία των κινητών και ακινήτων περιουσιακών  στοιχείων όπως τα αυτοκίνητα, τα σπίτια κλπ, συν το αποθεματικό τους σε μετρητά, μείον οποιοδήποτε χρέος έχουν, καταλήγει σε ζημιές για το σύνολο σχεδόν των αμερικάνικων νοικοκυριών που ανήκουν στην μεσαία τάξη, ενώ  αντίθετα, η μέση καθαρή θέση των πλουσιότερων οικογενειών αυξήθηκε ελαφρώς.

Η έρευνα της FED έδειξε επίσης ότι το μέσο υπόλοιπο στις πιστωτικές κάρτες μειώθηκε κατά 16 τοις εκατό, από 3.100 δολάρια το 2007 σε 2.600 δολάρια το 2010. Η Fed διαπίστωσε επίσης ότι το ποσοστό των Αμερικανών που δεν έχουν χρέος αυξήθηκε στο ένα τέταρτο των οικογενειών. Η πρόοδος όμως αυτή υπονομεύτηκε από άλλους παράγοντες, αφήνοντας το μέσο όρο του επίπεδου, του χρέους ανά οικογένεια αμετάβλητο.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι περισσότερες από τις οικογένειες, ανέφεραν ότι έκαναν λήψη δανείων που αφορούσαν την εκπαίδευση των παιδιών τους. Σχεδόν το 11% είπαν ότι καθυστερούν τουλάχιστον 60 ημέρες την πληρωμή των δανείων τους, από 7% που ήταν το 2007. Επίσης αναφέρετε ότι το ποσοστό των οικογενειών που βαρύνονται με χρέη άνω του 40% του εισοδήματός τους, παραμένει το ίδιο.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι οι Αμερικανοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικά χρέη, αλλά και ότι πλέον βγάζουν λιγότερα χρήματα. Ο μέσος όρος του εισοδήματος μειώθηκε σχεδόν 8%, σε 45.800 δολάρια το 2010 και η μέση τιμή της χρηματιστηριακής αγοράς, με βάση τους λογαριασμούς συνταξιοδότησης, μειώθηκε κατά 7%, σε 44.000 δολάρια.

Οι περισσότερες οικογένειες που υπέστησαν τη μεγαλύτερη απώλεια του πλούτου τους, από την πτώση στις τιμές των ακινήτων ήταν Αμερικάνοι της μεσαίας τάξης και κάτω, ο λόγος είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος  της καθαρής οικονομικής θέσης τους βασιζόταν στη στέγαση. Για μερικούς, το ποσοστό αυτό είναι λίγο πάνω από το ήμισυ των συνολικών περιουσιακών τους στοιχείων.

Ο Rakesh Kochhar, αναπληρωτής διευθυντής της έρευνας στο Pew Hispanic Center, αποκαλεί αυτό το φαινόμενο η «αντίστροφη επίδραση του πλούτου». Καθώς οι καταναλωτές είδαν την αξία των σπιτιών τους να αυξάνετε κατά τη διάρκεια της οικονομικής άνθησης, ένιωσαν πιο σίγουροι και άρχισαν να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα. Τώρα που η στεγαστική αγορά έχει μειωθεί κατά 42%, έχει κάνει πολλούς Αμερικανούς να περιορίσουν πολύ τις συνολικές δαπάνες τους, αυτό αφορά ακόμη και αυτούς που αντιλαμβάνονται ότι οι απώλειες τους είναι μόνο στα χαρτιά.

Σύμφωνα με την έρευνα της Fed, ο πλούτος «γενικά», ή αυτό που επισήμως ονομάζεται «μη πραγματοποιηθέντα κέρδη κεφαλαίου» συρρικνώθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, σε περισσότερους από το ένα τέταρτο των Αμερικανών.

Μπορείτε επίσης να δείτε