Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

30 χρόνια «Συνθήκη για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών»

Θέλετε να το μοιραστείτε?

Σας αρέσει αυτό το άρθρο?

Στις 18 Δεκεμβρίου του 1979 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επικύρωσε τη «Συνθήκη για την Εξάλειψη Κάθε Μορφής Διακρίσεων κατά των Γυναικών» (CEDAW), η οποία συνέβαλε στη βελτίωση της θέσης της γυναίκας σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι», διαβάζουμε στην Παγκόσμια Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Οι γυναίκες ωστόσο αντιμετωπίζουν καθημερινά διακρίσεις στην οικογένεια, το επάγγελμα, την κοινωνία. Τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις υπό ανάπτυξη χώρες, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες. Για το λόγο αυτό η «Συνθήκη για την Εξάλειψη Κάθε Μορφής Διακρίσεων κατά των Γυναικών» (CEDAW) που επικυρώθηκε σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια από την Γενική Συνέλευση των ΗΕ θεωρείται ιστορικής σημασίας.
Καλύτερη η θέση της γυναίκας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο απολογισμός της επιτροπής του ΟΗΕ για την εξάλειψη των διακρίσεων κατά των γυναικών είναι θετικός. Και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο. Μερικά παραδείγματα: Βελτιώσεις στη σχολική εκπαίδευση των κοριτσιών στην Μαδαγασκάρη. Στην Υεμένη η κυβέρνηση εισήγαγε την ποσόστωση στο κοινοβούλιο. Όσον αφορά τις ανεπτυγμένες χώρες, η επιτροπή του ΟΗΕ αποδίδει εύσημα στη Σουηδία επειδή το 2007 δεκαπλασίασε τον προϋπολογισμό για την πολιτική εξίσωσης ανδρών και γυναικών. Η πρόεδρος της επιτροπής του ΟΗΕ Μπεάτε Σέπ-Σίλινγκ λέει για την Συνθήκη ότι «καλεί τις χώρες που την έχουν επικυρώσει να εξαλείψουν τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών σε παραδοσιακά ήθη και έθιμα, συμπεριφορές, απόψεις και πρακτικές. Όλες αυτές οι αλλαγές συμβάλλουν σε μια αλλαγή νοοτροπίας, στη συνειδητοποίηση του προβλήματος των διακρίσεων, αλλά ταυτόχρονα και σε έναν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος από τους θεσμούς».
Δεκάδες χώρες έχουν ζητήσει εξαίρεση από τη Συνθήκη CEDAW.
Παρά τις βελτιώσεις στη θέση της γυναίκας το γεγονός ότι 80 χώρες έχουν ζητήσει εξαίρεση επικαλούμενες πολιτιστικές ιδιαιτερότητες συνιστά πρόβλημα. Η Μπεάτε Ρούντολφ, καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, εξηγεί: «Πολύ συχνά ακούμε το επιχείρημα ότι οι πολιτιστικές ιδιαιτερότητες σχετικοποιούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έτσι επιχειρηματολογούν πολιτικές ελίτ που ορίζουν τον πολιτισμό όπως τις συμφέρει. Συνήθως οι ελίτ αποτελούνται από άνδρες που προτάσσουν πολιτιστικά χαρακτηριστικά μόνο και μόνο για να διασφαλίσουν την όποια εξουσία τους».
Κατά την άποψη της Γερμανίδας ειδικού παρά την πρόοδο των τελευταίων 30 ετών με τη βοήθεια της συνθήκης των ΗΕ οι διακρίσεις εις βάρος της γυναίκας παραμένουν πραγματικότητα σε αρκετές χώρες αυτού του κόσμου.

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Μπορείτε επίσης να δείτε