Δεύτερη Κυριακή του Μάη σήμερα και οι περισσότερες χώρες του κόσμου γιορτάζουν μια γιορτή αλλιώτικη από τις άλλες. Μια γιορτή που μας θυμίζει πώς ήρθαμε στον κόσμο. Μια γιορτή φόρο τιμής σ' εκείνη που μας έφερε στη ζωή, που μας έδωσε πνοή και αποτελεί το κέντρο του δικού μας κόσμου, αλλά και εμείς του δικού της.
Η ημέρα αυτή σκοπό έχει να τιμήσει την προσφορά της μητέρας στη ζωή, που μας προσφέρει ακούραστα την αγάπη της και τη βοήθεια της και το μόνο που περιμένει από εμάς είναι ένα γλυκό χαμόγελο.
Η αναγνώριση αυτών που αγαπάμε και μας αγαπούν δεν είναι τόσο «ακριβή» και δύσκολη υπόθεση. Μερικές φορές η πιο απλή χειρονομία μπορεί να έχει μεγαλύτερη συναισθηματική βαρύτητα από ένα ακριβό δώρο. Λόγια παρηγοριάς, μια ζεστή αγκαλιά...
Η Γιορτή της Μητέρας, παγκόσμια γιορτή, έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Στην αρχαιότητα ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της, η Ρέα, σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και όλων των ολύμπιων θεών και που ήταν η θεά της γονιμότητας.
Τον 17ο αιώνα, η Γιορτή της Μητέρας, συναντάται στη Μεγάλη Βρετανία ως "Mothering Sunday". Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή της Παναγίας και όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους.
Η δεύτερη Κυριακή του Μάη που καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια της Ana Jarvis. Η Ana Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907-1908 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας. Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας.
Με το πέρασμα των χρόνων η Γιορτή της Μητέρας έχασε τον παραδοσιακό της χαρακτήρα και το νόημα με το οποίο ξεκίνησε. Και από μια γιορτή που καθιερώθηκε για να γιορτάζεται η έννοια της μητρότητας μετατράπηκε σε μια εμπορική και διαφημιστική γιορτή, εξυπηρετώντας τα καταναλωτικά ένστικτα των ανθρώπων.
Έτσι τα συμβολικά λουλούδια των πρώτων χρόνων της γιορτής έγιναν γρήγορα ανθοδέσμες και γλάστρες, ενώ οι σύγχρονες επιταγές του μάρκετινγκ προωθούν τα τελευταία χρόνια και άλλα δώρα μικρής, αλλά και μεγαλύτερης χρηματικής αξίας.
Πολύτεκνες μητέρες εν δράσει
Με ανθοτάπητες και παιανισμούς της φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων στην Πλατεία Κλαυθμώνος γιορτάζεται, η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας σε ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ που διοργανώνει μια μοναδική οργάνωση στην Ελλάδα, αυτή των πολύτεκνων μητέρων.
Έχουν πάνω από τέσσερα παιδιά, στην πλειοψηφία τους ανώτατη μόρφωση και είναι εργαζόμενες, δραστήριες και πολύ δυναμικές διεκδικώντας μια άξια θέση κάτω από τον ήλιο. Είναι οι φοβερές πολύτεκνες μητέρες της Θεσσαλονίκης που, "αρματωμένες" με την ιδιότητά τους αυτή και τις ειδικές ανάγκες που την ορίζουν, ανασκουμπώθηκαν και έχτισαν την δική τους νησίδα πρόνοιας. Μια οργάνωση που την ονόμασαν "Μητέρας Έργον" και σαν να ήταν ένα από τα παιδιά τους άρχισαν να την μεγαλώνουν και να την εμπλουτίζουν με επιμονή και υπομονή.
Σήμερα αυτό το παιδί είναι 14 ετών, έχει 540 μέλη, πολλά έργα στο ενεργητικό του και πολλά να διδάξει, για τη θέληση που μπορεί να κινητοποιήσει φορείς, υπουργεία, δήμους, νομαρχίες και κονδύλια, για την αλληλεγγύη που μπορεί να τρυπώσει σε σπίτια για να μοιραστεί και να αγκαλιάσει κοινά προβλήματα και ανάγκες. Αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η συλλογικότητα, μια αξία που έχουμε ξεχάσει, μπορεί να γίνει βασικό εργαλείο για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
'Ολα ξεκίνησαν στη Θεσσαλονίκη το 1996 όταν μια χούφτα από πολύτεκνες μητέρες, με επικεφαλής την Αικατερίνη Σιδηροπούλου, ίδρυσαν την ΜΚΟ "Μητέρας Έργον", μια οργάνωση που θα μπορούσε με τη σύμπραξη των μελών του να διευκολύνει και να ενισχύσει την καθημερινότητα των πολύτεκνων οικογενειών μέσα από τους άξονες της εκπαίδευσης, της κοινωνικής φροντίδας και της ψυχολογικής και θεσμικής στήριξης.
Οικογενειακές κατασκηνώσεις, πρόγραμμα παιδαγωγικής υποστήριξης στο σπίτι, πρόγραμμα φύλαξης με δημιουργική απασχόληση των παιδιών, συμβουλευτική υποστήριξη για μητέρες και οικογένειες, φυσιοθεραπευτήριο, συνέδρια και ημερίδες, έρευνες και εκδόσεις, δράσεις εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, φεστιβάλ "Μητέρα- Παιδεία- Οικογένεια": Ένας ολόκληρος κορμός από παροχές για την πολύτεκνη οικογένεια που κτίστηκε αξιοθαύμαστα όλα αυτά τα χρόνια αποτελούν μια στέρεα βάση για πολλές πολυπληθείς οικογένειες της Θεσσαλονίκης και τώρα πια όλης της Ελλάδας.
Η στέγη της οργάνωσης βρίσκεται σε διαμέρισμα σε ένα παλιό αρχοντικό στην οδό Αμύντα στην Θεσσαλονίκη, παλιό κληροδότημα της Ελευθερίας Στεργίου στον ναό του Αγίου Δημητρίου που παραχώρησε δωρεάν ο μητροπολίτης Άνθιμος. Εκεί βρίσκονται όλες οι "υπηρεσίες". Ο χώρος φύλαξης όπου οι πολύτεκνες μητέρες μπορούν να αφήσουν τα παιδιά τους, ο χώρος μάθησης για την κατάρτιση και προετοιμασία σε θέματα εργασίας με παράλληλη λειτουργία δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά, ο χώρος για εβδομαδιαίες συνεδρίες συμβουλευτικής υποστήριξης αλλά και φυσιοθεραπευτήριο για διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία εκφυλιστικών μυοσκελετικών παθήσεων που σχετίζονται με τις πολλές κυήσεις και την καθημερινή φροντίδα μιας μεγάλης οικογένειας.
Έξω από αυτό το άξιο θαυμασμού κέντρο η οργάνωση έχει αναπτύξει συνεργασίες με οργανισμούς και κλινικές για την αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών όπως η δυσλεξία, όπως και ένα πρόγραμμα διδακτικής στήριξης με την εθελοντική βοήθεια σπουδαστών στο σπίτι, αξιοποιώντας το δυναμικό των ΑΕΙ.
Αλλά οι γυναίκες της "Μητέρας Έργον" δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια και στο θέμα των διακοπών, καθώς αυτό ήταν από τα πρωταρχικά προβλήματα για μια πολυμελή οικογένεια. Σήμερα, μετά από χρόνια δουλειάς και την αρχική προσφορά εργασίας των ιδρυτικών μελών της οργάνωσης, κατάφεραν να εξασφαλίσουν για 170 οικογένεις κάθε χρόνο πέντε κατασκηνώσεις- σε Θάσο, Σάμο, Κέρκυρα, Αγ. Παρασκευή Λάρισας και Αγ. Ανδρέα Αττικής- όπου να μπορούν να συσπειρωθούν και να διασκεδάσουν όλοι μαζί για 10 μέρες.
Άθλοι που φαντάζουν ονειρικοί για μία κοινωνία όπως η ελληνική που συνήθως μένει στο "θα", ξεκινά εύκολα μεγαλεπήβολα σχέδια αλλά και εύκολα τα εγκαταλείπει μέσα στη διάρκεια του χρόνου.
Και ο κατάλογος των δράσεων δεν σταματά εδώ. Άξιο λόγου είναι- εκτός από την διοργάνωση σχετικών συνεδρίων και ημερίδων-, η έκδοση εφημερίδας αλλά κυρίως η έκδοση ενός πολύτιμου βιβλίου, που διανέμεται δωρεάν, το "Μαθαίνω να προστατεύω τον εαυτό μου", που επιμελήθηκε η αντιπρόεδρος της οργάνωσης και δημοσιογράφος Ευγενία Κατούφα, το οποίο εφοδιάζει τα παιδιά με τις απαραίτητες γνώσεις για αυτοπροστασία, όπως τα δικαιώματά του, την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, τα ατυχήματα, τη σωστή διατροφή, την προστασία των δοντών, προτάσεις για ομαδικά αθλήματα κ.α.
Το "Μητέρας Έργον" δεν έμεινε έξω ούτε από το διαδίκτυο. Διαθέτει έναν ιστότοπο με πλήρη στοιχεία για τις δράσεις και τα προγράμματά του, τις προτάσεις και τις παροχές που μπορεί να προσφέρει για όσες οικογένειες δεν το γνωρίζουν ακόμη και θα έβρισαν ανακούφιση κοντά του.
Και τέλος το φεστιβάλ "Μητέρα- Παιδεία- Οικογένεια". Ένας θεσμός τώρα πια από το 1997 που ιδρύθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας. Φεστιβάλ που φιλοξενήθηκε επί σειρά ετών στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλους δήμους. Και φέτος κατεβαίνει και στην Αθήνα, στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Με έναν ανθοτάπητα που θα συνθέσουν μητέρες και παιδιά στέλνοντας μήνυμα ελπίδας για το ρόλο της μητέρας και τη σημασία της οικογένειας. Με θεατρικά μονόπρακτα από την καθημερινότητα της οικογένειας. Με διανομή ενημερωτικού υλικού και τέλος με ένα φόρουμ με θέμα "Η κατάρτιση της μητέρας στην Ευρώπη του 2010". Εκδηλώσεις που δέχτηκε να βάλει υπό τη σκέπη του ο δήμος Αθηναίων, γιατί όπως δήλωσε ο δήμαρχος, "η ΜΚΟ "Μητέρας Έργον" γνωρίζει καλά τον τρόπο να παρέχει υψηλές υπηρεσίες, πολυεπίπεδη μέριμνα και να γαλουχεί την κοινωνία μας με τις αρχές καιτις αξίες της αγάπης και της συλλογικότητας που τόσο χρειάζεται".
AΠΕ-ΜΠΕ - One Stop News
Κυριακή 9 Μαΐου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου