Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Τα σχόλια δικά σας.

Θέλετε να το μοιραστείτε?

Σας αρέσει αυτό το άρθρο?

Παρουσιάζοντας την πρώτη ανοικτά επικριτική ειδική έκθεσή του προς το ΕΚ, ο Ευρωπαίος διαμεσολαβητής, κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος τόνισε προς την επιτροπή Αναφορών ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δέχθηκε την εισήγησή του για δημοσιοποίηση εγγράφων που είχαν ζητηθεί από ΜΚΟ. Το ΕΚ θα εξετάσει τώρα το αίτημά του να εκδώσει ψήφισμα με το οποίο θα καλεί την Επιτροπή να συνεργασθεί "με ειλικρίνεια" με την υπηρεσία του.
Τον Μάρτιο του 2007, η περιβαλλοντική οργάνωση Friends of the Earth Europe ζήτησε τη δημοσιοποίηση της αλληλογραφίας που είχε υπάρξει μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της αυτοκινητοβιομηχανίας με θέμα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Τον Οκτώβριο του 2008, μετά και από θετική εισήγηση του Διαμεσολαβητή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις επιστολές, πλην τριών που αφορούσαν τη γερμανική Porsche AG. Κατόπιν νέων αιτημάτων του Διαμεσολαβητή, η Επιτροπή ζήτησε και έλαβε συνολικά έξι παρατάσεις της τρίμηνης προθεσμίας που της είχε δοθεί, επικαλούμενη την ανάγκη να ενημερώσει την Porsche σε περίπτωση που η τελευταία θα ήθελε να εφεσιβάλλει τη δημοσιοποίηση για λόγους καθαρά επιχειρηματικούς.
Ωστόσο η ενημέρωση αυτή δεν είχε γίνει μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2009, ενώ οι επιστολές δημοσιοποιήθηκαν τελικά, με ορισμένα τμήματά τους καλυμμένα, μετά την κατάθεση της ειδικής έκθεσης από τον Διαμεσολαβητή.

Καταθέτοντας στην επιτροπή Αναφορών του ΕΚ, ο κ. Διαμαντούρος σημείωσε ότι "συνεχείς παρατάσεις επί 15 μήνες και τελικά υποχώρηση κατόπιν απειλών… δεν συμφωνώ: η διαφάνεια είναι κρίσιμη για την ΕΕ και η Επιτροπή καθυστέρησε υπερβολικά".
Από την πλευρά της, ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Gerald Häfner (Γερμανία) σημείωσε ότι η Porsche έχει από τις υψηλότερες εκπομπές στον κόσμο, αλλά είναι και εξαιρετικά κερδοφόρα. Έχουμε δε και έναν Επίτροπο, τον Gunther Verheugen, που είναι από την ίδια χώρα. Κατά την άποψή μου δεν υπήρξαν ίδια μέτρα και σταθμά με τις άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες". Επίσης από τους Πρασίνους, η Argrete Auken (Δανία) δήλωσε ότι "είναι σαφές πως η Επιτροπή προστατεύει μια μεγάλη εταιρία. Όμως πρέπει να διαφυλάξουμε τη Συνθήκη γιατί αν δεν λάβουμε μέτρα τότε οτιδήποτε μπορεί να συμβεί".
Μιλώντας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τέλος, ο Gerard Legris, επικεφαλής του τμήματος Διαφάνειας της Επιτροπής, σημείωσε ότι "σε όλες τις περιπτώσεις που μας ζητείται πρόσβαση σε έγγραφα, προσπαθούμε να δημοσιοποιήσουμε τα έγγραφα αυτά τουλάχιστον εν μέρει, όμως υπάρχουν και ορισμένες πολύ ευαίσθητες περιπτώσεις".
Η επιτροπή αναφορών όρισε την αντιπρόεδρό της, κ. Χρυσούλα Παλιαδέλη των Σοσιαλιστών (ΠΑΣΟΚ, Ελλάδα) ως εισηγήτρια για την Ειδική Έκθεση του Διαμεσολαβητή.

One Stop News

Μπορείτε επίσης να δείτε