Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Η διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων πρώτο βήμα προς την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ενέργειας

Θέλετε να το μοιραστείτε?

Σας αρέσει αυτό το άρθρο?

Η βιωσιμότητα, η ανταγωνιστικότητα και η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού είναι οι τρείς πυλώνες μιας νέας Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την Ενέργεια, με πρώτο βήμα τη διασύνδεση των δικτύων, συμφώνησαν οι 250 και πλέον ευρωβουλευτές, βουλευτές και πανεπιστημιακοί που συμμετείχαν στην μικτή κοινοβουλευτική συνάντηση στο ΕΚ για την ενέργεια. "Οι πολίτες έχουν μεγάλες προσδοκίες και πρέπει να τις ικανοποιήσουμε", δήλωσε μιλώντας στη συνάντηση ο πρόεδρος του ΕΚ, Jerzy Buzek.

Στη συνάντηση "προς μια Ευρωπαϊκή Κοινότητα για την Ενέργεια του 21ου Αιώνα", προήδρευσαν οι πρόεδροι του ΕΚ, Jerzy Buzek και της ισπανικής Γερουσίας, Javier Rojo Garcia. Η πρωτοβουλία εγκαινιάσθηκε στις 5 Μαΐου από τον ίδιο τον πρόεδρο Buzek και τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jaques Delors, ο οποίος ήταν επίσης παρών στη συνάντηση.
Στην παρέμβασή του στις εργασίες της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΕΚ, σημείωσε τα αναγκαία συστατικά του προτεινόμενου νέου ενεργειακού τοπίου: την επέκταση και διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων, την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, την κοινή παραγγελία καυσίμων και, τέλος, την ενίσχυση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και την πιο οικολογική αξιοποίηση των υδρογονανθράκων που σε κάθε περίπτωση, επεσήμανε, θα παραμείνουν αναγκαίοι για πολλά χρόνια ακόμα.

Από το πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ, ο καθηγητής του δικαίου του ανταγωνισμού, Marc Van Der Woude, μίλησε για μια επερχόμενη "νέα βιομηχανική επανάσταση" στον ενεργειακό τομέα, για να επισημάνει ότι η ΕΕ στερείται συντονισμού τόσο στην έρευνα όσο και στην ενεργειακή της πολιτική. Όπως τόνισε μάλιστα, "σε σύγκριση με την ΕΚΑΧ (Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα που ήταν η πρόδρομος της ΕΟΚ και της ΕΕ) μάλλον οπισθοδρόμηση έχουμε στον τομέα της ενέργειας".
Ο καθηγητής ευρωπαϊκού δικαίου στο επίσης ολλανδικό πανεπιστήμιο του Tillburg, Leigh Hancher, αναρωτήθηκε κατά πόσον "υπάρχει αυτή τη στιγμή ενεργειακή πολιτική στην ΕΕ". Απαντώντας ο ίδιος σημείωσε ότι "δεν έχουν υπάρξει αποτελέσματα σε θέματα όπως η μείωση του κόστους ή η βιωσιμότητα. Υπάρχει κάποια πρόοδος σε ότι αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού. Φθάνει όμως αυτό;" Τόνισε δε ότι η ύπαρξη ολοκληρωμένου ενεργειακού δικτύου είναι "το θεμελιώδες συστατικό μιας ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας"…

Στην ανάγνωση των συμπερασμάτων στη δεύτερη ημέρα της συνάντησης και ύστερα από χωριστές συνεδριάσεις με θεματικούς τομείς την ασφάλεια και αλληλεγγύη εφοδιασμού, την ενιαία αγορά ενέργειας και το περιβάλλον και τις ανανεώσιμες πηγές, οι πάντες συμφώνησαν ότι το πρώτο, απαραίτητο βήμα, είναι η διασύνδεση των δικτύων.
νιαία αγορά δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ενιαίο δίκτυο και εγγυημένη παροχή, τονίσθηκε, ενώ αναγνωρίσθηκε ο ρόλος της απελευθέρωσης της αγοράς στη μείωση των τιμών.

Παράλληλα αναγνωρίσθηκε ότι η διασύνδεση των δικτύων θα περιορίσει και την εξάρτηση της Ευρώπης από τρίτες χώρες, με τον εισηγητή, Πολωνό ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, Jacek Saryusz-Wolski να επισημαίνει, παραπέμποντας στα προβλήματα με το φυσικό αέριο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ότι "η ενέργεια δεν αφορά μόνο την οικονομία αλλά είναι επίσης θέμα ασφάλειας και γεωπολιτικής".
Η τρίτη μεγάλη συνεισφορά ενός ενιαίου δικτύου είναι η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, τονίσθηκε επίσης, με τον Per Bolund (Πράσινοι Σουηδία) να εξηγεί ότι "όταν δεν φυσά στη Σουηδία, η Ισπανία θα μοιράζεται την ηλιακή της ενέργεια".
Από την πλευρά του ο Λιθουανός Σοσιαλιστής Zigmantas Balcytis τόνισε ότι χωρίς ενιαία αγορά ενέργειας η Ευρώπη χάνει σε ανταγωνιστικότητα χαρακτηρίζοντας "καλό πρώτο βήμα" την από κοινού αγορά φυσικού αερίου.

Σε αυτό, ο Ισπανός υπουργός Ενέργειας Marin Uribe απάντησε ότι για να υπάρξει γνήσια αγορά ενέργειας θα πρέπει να υπάρξει και μεγαλύτερη ποικιλία στην προμήθεια: "παλαιότερες κρίσεις μας έδειξαν τους κινδύνους της εξάρτησης από έναν και μόνο προμηθευτή"… Μάλιστα σημείωσε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας δεν παρέχει τα αναγκαία εργαλεία για την αντιμετώπισης τέτοιων προκλήσεων και υπογράμμισε ότι το πραγματικά αναγκαία συστατικό είναι η πολιτική βούληση" "η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι η δημιουργία αυτής της πολιτικής βούλησης" τόνισε.
"Αυτό που παλαιότερα ήταν ευχή τώρα είναι απόλυτη αναγκαιότητα" συμπλήρωσε ο κ. Rojo, ενώ ο, επίσης Ισπανός, Ισπανός Επίτροπος Ανταγωνισμού, Joaquin Almunia, θύμισε ότι αν η πανευρωπαϊκή διασύνδεση των δικτύων "δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη", μπορεί κάλλιστα να αρχίσει σε περιφερειακό επίπεδο.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μπορείτε επίσης να δείτε