Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Αντιφρονούντες και καταστολή στην εποχή του ίντερνετ

Θέλετε να το μοιραστείτε?

Σας αρέσει αυτό το άρθρο?

Οι νέες τεχνολογίες αποτελούν τεράστια ευκαιρία για εκείνους που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αποτελούν όμως και τρομερό εργαλείο για πολλά καθεστώτα, όπως επεσήμαναν οι ομιλητές στη δημόσια ακρόαση που οργανώθηκε για το θέμα στις 2 Ιουνίου από την υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΕΚ, με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών, ειδικών και πανεπιστημιακών.
Μιλώντας στην ακρόαση ο Andrew Pudephatt της εταιρίας Global Partners and Associates που ειδικεύεται σε θέματα διακυβέρνησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επεσήμανε, την αντίφαση του "εκδημοκρατισμού της ελευθερίας έκφρασης" αλλά και των δυνατοτήτων που έχουν αποκτήσει "οι εχθροί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Όπως σημείωσε, με το ίντερνετ, η ελευθερία έκφρασης παύει να είναι παραχώρηση και μεταφέρεται ως δυνατότητα, όχι απλά δικαίωμα, σε ολόκληρους πληθυσμούς, όμως η ίδια αυτή τεχνολογία έχει γεννήσει "εξελιγμένα και ενίοτε μυστικά εργαλεία λογοκρισίας". Η Global Partners and Associates παρουσίασε έκθεση για την πληροφορική και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που ετοίμασε για λογαριασμό της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΕΚ.

Για τον ίδιο, ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να είναι "πολύτιμος σύμμαχος" στη μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ κάλεσε το ΕΚ να δραστηριοποιηθεί για το θέμα στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν.
Ο ανεξάρτητος Ισπανός εισηγητής του ΕΚ για τη διακυβέρνηση του διαδικτύου Francisco Sosa Wagner χαρακτήρισε το ίντερνετ "διεθνές δημόσιο αγαθό" και επεσήμανε με τη σειρά του ότι η διακυβέρνησή του πρέπει να είναι κοινή προσπάθεια του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Η Lucie Morillon της οργάνωσης "Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα" επεσήμανε τον συνεχιζόμενο πόλεμο κυβερνήσεων - χρηστών για τον έλεγχο του ίντερνετ και συνεχάρη τη Google για τη "θαρραλέα" στάση της έναντι της Κίνας.
Όμως για τις εταιρίες τίποτα δεν είναι εύκολο, όπως αναγνώρισε ο Barry French της Nokia - Siemens Networks, που δήλωσε ότι σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου παραγγέλνουν συστήματα καταγραφής των κλήσεων, εκ παραδρομής η εταιρία του παρείχε στο Ιράν τεχνολογία για την ενεργό παρακολούθηση της χρήσης των κινητών στη χώρα, για να διακόψει κάθε συνεργασία με το Ιράν στο θέμα αυτό το 2009. "Είναι ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ότι οι τεχνολογίες που παρέχουμε στηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα".
Από τη Google, ο Simon Hampton επεσήμανε ότι τον περασμένο Μάρτιο η εταιρία μετέφερε τα κέντρα της στην Κίνα στο Χονγκ Κονγκ (που έχει ειδικό καθεστώς σε θέματα λογοκρισίας) και κάλεσε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις του χώρου να ενταχθούν στο Global Network Initiative στο οποίο συμμετέχουν εταιρίες και οργανώσεις που προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω του ίντερνετ. Επεσήμανε δε, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ότι "είναι αδύνατον να απαγορευθεί η ελευθερία του λόγου στο ίντερνετ".

Με την εισήγηση για ένταξη των επιχειρήσεων στο Global Network Initiative, συμφώνησε η πρόεδρος της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Heidi Hautala (Πράσινοι, Φινλανδία) και δεσμεύθηκε να παρουσιάσει την υποεπιτροπή σχέδιο δράσης για το όλο ζήτημα. Τέλος, η αντιπρόεδρος της υποεπιτροπής, Laima Andrikienė (ΕΛΚ, Λιθουανία) επεσήμανε ότι το ίντερνετ έχει γίνει σημαντικότατο εργαλείο "διαμαρτυρίας και κινητοποίησής" ενώ από τους Σοσιαλιστές, ο Raimon Obiols (Ισπανία) σημείωσε ότι είναι "αδύνατον να ελεγχθεί" αλλά μπορεί να "ρυθμιστεί".
Πάντως, αν ο Shiyu Zhou του Global Internet Freedom Consortium, NTD-TV δήλωσε ότι η Κίνα είναι το προφανέστερο παράδειγμα αστυνόμευσης του ίντερνετ, ο Hosuk Lee Makiyame του European Centre for International Political Economy, σημείωσε ότι η κινεζική λογοκρισία περισσότερο εμπορικό χαρακτήρα έχει παρά πολιτικό.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μπορείτε επίσης να δείτε