Οι ρυτίδες της μητέρας μας δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψουμε το πώς θα γεράσουμε.
Μια μελέτη σε δίδυμα αδέλφια μας υποδεικνύει ότι παρά τη γενετική μας δομή, περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να προσθέσουν χρόνια στην ηλικία που έχει ένα άτομο. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικάνικης Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής.
Παράγοντες όπως το διαζύγιο ή τα αντικαταθλιπτικά είναι οι πραγματικοί ένοχοι για τη γήρανση του προσώπου.
Τα άτομα τα οποία είχαν χωρίσει έδειχναν δυο σχεδόν χρόνια μεγαλύτερα σε ηλικία από τα αδέλφια τους που ήταν παντρεμένα, άγαμα ή είχαν χηρέψει.
Η χρήση αντικαταθλιπτικών συνδέθηκε σημαντικά με πιο γερασμένη όψη. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι η σημαντική αύξηση ή απώλεια βάρους παίζουν μεγάλο ρόλο.
Η παρουσία στρες ήταν κοινός παρανομαστής στην πρόκληση της γήρανσης του προσώπου. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι η συνεχής χαλάρωση των μυών του προσώπου λόγω της χρήσης αντικαταθλιπτικών θα μπορούσε να είναι η αιτία να «κρεμάσει» το πρόσωπο, με αποτέλεσμα πιο γερασμένη όψη.
Το εντυπωσιακό συμπέρασμα από αυτήν την μελέτη είναι ότι ο τρόπος ζωής και τα βιώματα του κάθε ατόμου, παίζουν πολύ σημαντικότερο ρόλο στη διαμόρφωση της ηλικίας του προσώπου μας από ότι τα γονίδια μας.
Ενισχύεται η νέα άποψη ότι το περιβάλλον, η διατροφή, το στρες και η στάση μας στη ζωή επηρεάζουν την έκφραση των γονιδίων μας και αυτό εκδηλώνεται στην εμφάνιση μας, στην υγεία μας και στη διάθεση μας.
Η νέα αυτή επιγενετική (από το ελληνικό επί που σημαίνει πάνω και τη λέξη γενετικό που σημαίνει σχετίκο με το γενετικό μας κώδικα) προσέγγιση της βιολογίας λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες που αλληλεπιδρούν - και όχι μονον τα γονίδια – . Αυτή η προσέγγιση που επιβεβαιώνει ότι δεν είμαστε "προγραμματισμένοι γεννετικά" για διάφορες ασθένειες, αλλά είμαστε σε θέση να ανατρέψουμε το κάρμα του DNA μας.
Τι μπορείτε να κάνετε:
• Η άσκηση βοηθά πολλαπλά, ιδιαίτερα η άσκηση που εναρμονίζει το ορμονικό μας σύστημα. Εδώ θέλει προσοχή γιατί η έντονη άσκηση μπορεί να επιταχύνει το γήρας. Δεν είναι αλήθεια ότι άσκηση πρέπει να είναι βαρετή, πολύωρη και δύσκολη
• O επαρκής ύπνος. Κατά την διάρκεια του ύπνου το σώμα αναδομείται, τα επίπεδα σεροτονίνης εξισορροπούν και με αυτό τον τρόπο το σώμα διαχειρίζεται μεγάλο κομμάτι του στρες. Ο ύπνος πρέπει να επιτυγχάνεται με φυσικούς τρόπους και όχι με αντικαταθλιπτικά που μας κάνουν να φαινόμαστε πιο γερασμένοι.
• Η βελτιστοποίηση της διατροφής μας ώστε να κρατήσουμε χαμηλά τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα μας η οποία είναι από τους κυριότρους παράγοντες που προκαλούν το γήρας. Η ινσουλίνη, εκτός από τη ρύθμιση του σακχάρου, παίζει ρόλο στην ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος.
• Η διατήρηση βέλτιστων επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα. Βεβαιωθείτε γι αυτό κάνοντας μια εξέταση αίματος. Είναι ίσως η πιο σημαντική ενέργεια που μπορείτε να κάνετε για την υγεία και την καλή σας εμφάνιση.
• Η βιταμίνη D ελέγχει περί τα 3000 γονίδια και βελτιώνει ριζικά σχεδόν κάθε σύστημα του σώματος σας – συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης σας.
• Η κατανάλωση χυμών λαχανικών. Είναι μια πηγή συμπυκνωμένων θρεπτικών συστατικών.
• Η υιοθέτηση σταθερής και θετικής στάσης για τη ζωή. Τα συναισθήματα μας εκφράζονται μέσα από ορμονικές εκκρίσεις στο σώμα μας.
Βάλτε την προσοχή σας στη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων, χαμογελάστε και μην επιτρέπετε να σας καθοδηγούν προς την αντίθετη πλευρά.
Σήμερα, δουλεύουμε και χτίζουμε το δικό μας μέλλον. Αυτό είναι πολύ βασικό στοιχείο για μια νεανική και φρέσκια εμφάνιση.
Όσο πιο σύντομα εισάγετε αυτές τις αλλαγές στη ζωή σας, τόσο πιο σύντομα θα γευτείτε τα οφέλη και θα απομακρύνετε, θα μειώσετε ή θα αναστρέψετε την αρνητική επιρροή του χρόνου πάνω σας!
Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς
Παρασκευή 28 Μαΐου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου