Το ρόλο που διαδραμάτισε στην κρίση η μέθοδος αποζημίωσης των στελεχών του τραπεζικού τομέα επισημαίνει έκθεση του Βέλγου ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών, Saïd El Khadraoui, στην οποίο επισημαίνεται ότι για τις υπερβολικά ριψοκίνδυνες επενδυτικές κινήσεις πολλών τραπεζών ευθύνονται και το κίνητρο που είχαν πολλά στελέχη να διογκώσουν ταχύτατα τα κέρδη των επιχειρήσεων και, κατά προέκταση, τις δικές τους αποδοχές.
Σύμφωνα με την έκθεση που ετοίμασε ο Saïd El Khadraoui, τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ουσιαστικά εξωθούνταν σε ακόμα και ανεύθυνα ριψοκίνδυνες κινήσεις από το ίδιο το μέγεθος και τη διάρθρωση των αποδοχών τους που ήταν άμεσα συνδεδεμένες με τέτοιες επενδυτικές συμπεριφορές. Ως εκ τούτου, η έκθεση προτείνει διορθώσεις:
- Κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και εισηγμένη εταιρεία θα πρέπει να δημιουργήσει επιτροπή αποζημιώσεων που θα ορίζει την πολιτική της επιχείρησης στο θέμα αυτό.
- Τα μέλη της επιτροπής δεν θα πρέπει να έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες και οι δικές τους απολαβές θα πρέπει να είναι σταθερές, χωρίς καμία σύνδεση με την πορεία της επιχείρησης.
- Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να παρέχουν στους μετόχους τους και πλήρη ενημέρωση για τις αποδοχές των διευθυντών και λόγο στον προσδιορισμό των αποδοχών αυτών.
- Θα πρέπει να υπάρξει εξισορρόπηση των πάγιων και μεταβλητών αποδοχών, με τις δεύτερες να μην υπερβαίνουν το 50% του συνόλου.
Μιλώντας στη συζήτηση στην επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής, ο κ. El Kadhraoui, σημείωσε ότι είναι απαραίτητη η έμφαση στις αποζημιώσεις καθώς η διάρθρωση και το ύψος τους μπορεί να οδηγήσει ευθέως σε επικίνδυνες συμπεριφορές.
Επίσης από τους Σοσιαλιστές, η Arlene McCarthy (Βρετανία) επικαλέσθηκε τον γενικό γραμματέα της επιτροπής της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία, της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (Bank of International Settlements), Stephan Walter, για να σημειώσει ότι οι τράπεζες θα είχαν επαρκή κεφάλαια για να αντεπεξέλθουν στην κρίση αν δεν είχαν φανεί τόσο γενναιόδωρες στις αποζημιώσεις τους.
Ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Sławomir Witold Nitras χαρακτήρισε θετική την έμφαση που δίνει η έκθεση στη σύνδεση των αποδοχών των στελεχών με τις μακροπρόθεσμες επιδόσεις των επιχειρήσεων.
Από την πλευρά των φιλελευθέρων, ο Φινλανδός Carl Haglund τόνισε την ανάγκη οι όποιες ρυθμίσεις σε επίπεδο ΕΕ να είναι ευθυγραμμισμένες με τις αποφάσεις που θα λάβει σχετικά το G20 και, στηρίζοντας την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια, σημείωσε ότι αφ' ενός κάθε τέτοια πρόνοια θα πρέπει να αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια των ίδιων των επιχειρήσεων αφ' ετέρου "τα συνδικάτα δεν πρέπει να αναμιχθούν".
Οι μικρότερες εταιρίες θα πρέπει να εξαιρεθούν τυχόν υποχρέωσης να δημιουργήσουν επιτροπή αποζημιώσεων, σημείωσε πάντως η Vicky Ford (ΕΣΜ, Βρετανία).
Τέλος ο πρόεδρος της επιτροπής Κρίσης του ΕΚ, Γερμανός Φιλελεύθερος Wolf Klinz, που επίσης συμμετείχε στη συζήτηση, τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά οι αποζημιώσεις των μελών των διοικητικών συμβουλίων καθώς πολλοί απλοί "traders" κερδίζουν πολύ περισσότερα από ότι πιο υψηλόβαθμα στελέχη. Σημειώνοντας επίσης ότι υπάρχει έντονη πολιτική πίεση "να γίνει κάτι" για τις αποδοχές των στελεχών, τόνισε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί οι επιχειρήσεις μπορούν πάντα να βρουν "παραθυράκια". Προσέθεσε όμως ότι είναι δύσκολο να εξηγηθεί πώς κάποιος που εργάζεται σε τράπεζα μπορεί να κερδίζει εκατομμύρια τη στιγμή που ένας γιατρός περιορίζεται σε 80.000 το χρόνο.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου